مخزن ذخیره آب آتش نشانی در ساختمان چیست و چه ویژگیهایی دارد؟ مخزن آب در یک کشور به دلیل حفظ منابع طبیعی جزو مهمترین ارکان هر کشور است امروزه در صنعت ساختمان مسکونی و تمامی واحدهای تجاری و کارخانه و کارگاه ها سیستم اطفا حریق الزامی است. در نتیجه انتخاب چند مخزن ذخیره آب آتش نشانی مورد توجه است. تمامی واحدهای صنعتی و ساختمانی که پیش از ساخت مجهز به سیستم آتش نشانی شده اند، نیاز به تهیه یک یا چند مخزن آب آتش نشانی دارند.
کارکرد مخزن آتش نشانی
مخزن آب آتش نشانی باید برای مدت 15 دقیقه قادر به تامین حداقل آب مورد نیاز نیمی از جعبه های آتش نشانی که شامل شیلنگ قرقره ها هستند باشد. در سیستمهای حریق آب پاش یا به اصطلاح اسپرینکلر نیز حجم مخازن باید طوری انتخاب شود تا حداقل به مدت 10 الی 15 دقیقه آب مورد نیاز اسپرینکلر ها را تامین کند. اتصال ورودی مخزن آتش نشانی ساختمان باید 3/4 یا 1 اینچ انتخاب شود. همچنین خروجی باید یک و یک دوم اینچ به بالا باشد. بهتر است مخازن آب آتش نشانی به دلیل عدم جلبک و ایجاد مشکل، حدالامکان 3 لایه سفارش داده شوند. وجود لایه مشکی میانی باعث جلوگیری از نور به داخل مخزن میشود.
ویژگی مخزن آتش نشانی
از ویژگیهای مخزن آتش نشانی میتوان به سهولت در نصب آن اشاره کرد. همچنین جا به جایی و حمل و نقل ای مخازن به آسانی صورت میگیرد. مخازن آتش نشانی مقاوم هستند و ضد خوردگی میباشند. مخزن ذخیره آب آنش نشانی امکان نصب به صورت مخزن پیش ساخته دارد و میتوان آن را در محل پروژه نیز احداث کرد. همچنین این مخازن ضدجلبک و آنتی باکتریال هستند و نیاز به هزینههای نگهداری و مراقبت ویژه نیستند.
انواع مخازن ذخیره آب آتش نشانی
- مخزن استیل گالوانیزه
- مخزن پلی اتیلن
- مخازن کامپوزیتی فایبرگلاس
ولی این مورد که کدام مخزن مناسب شما است و هر مخزن چه خصوصیاتی دارد باید تحت شرایط مختلف سنجیده شود که در ادامه بیان خواهیم کرد.
یکی از مزیتهایی که مخزن پلی اتیلن را مخزنی پرطرفدار برای ذخیره آب آتش نشانی تبدیل کرده است، انعطاف پذیری بالا به نسبت قیمت پایین آن است. در صورت نیاز به مخازن حجیم توضیه میشود از مخزن فایبرگلاس استفاده کنید. مزیت اسنفاده از مخازن فایبرگلاس، این است که با باز کردن پنلها میتوان آن ها را به راحتی انتقال داد یا در صورت نیاز حجم مخزن را زیاد و کم کرد. مخزن استیل گالوانیزه نیز در شرایطی مناسب کار شما خواهد بود که در محل نگهداری مخزن، احتمال ایجاد آتش سوزی بالا باشد. مخازن استیل در دمای بالا آسیب بسیار کمی میبینند در صورتی که مخازن پلاستیکی سریعا آب میشوند و فورمشان تغییر پیدا میکند.
مخزن آب آتش نشانی گالوانیزه
مخزن استیل گالوانیزه از جنس فولاد پوشش داده شده با فلز روی ساخته میشود. در این روش فولاد در حوضچه داغ فلز روی غوطه ور میشود. در قسمت شستشو سطح آنها چربی زدایی میشود سپس با آب گرم شستشو داده میشود. بعد از آن وارد مرحله خشک شدن با هوای داغ میشود. مقاومت بسیار بالا در برابر ضربات شدید دارد، تعمیرات آسان، قابلیت ساخت در ابعاد مختلف از مزایا و ویژگیهای مناسب این نوع مخزن است. گالوانیزه گرم مقاومت در برابر خوردگی دارد و قابلیت پاسخگویی سریع را داراست. آسیب پذیری آنها در برابر حمل و نقل بسیار کم است. کیفیت آن را به آسانی میتوان بررسی کرد.
مخزن آب آتش نشانی پلی اتیلن
مخزن پلی اتیلن، از نظر اقتصادی مناسب است. به دلیل انعطاف پذیری بهتر آنها نسبت به گالوانیزه خاصیت برتری به آن بخشیده است. سفارش این مخزن در حجمهای زیر 30000 لیتر ممکن است ولی برای استفاده به عنوان مخازن بسیار حجیم پیشنهاد نمیشود. زیرا تولید این مازن دشوار است و در نتیجه قیمت تمام شده محصول به شدت بالا میرود. در این حالت مخازن فایبرگلس پنلی پیشنهاد میشوند. این مخازن را میتوان با باز کردن پنلها به یک مکان دیگری انتقال داد و یا اقدام به کاهش و یا افزایش حجم مخزن کرد.
مخزن آب آتش نشانی فایبر گلاس
مخزن فایبرگلاس پنلی GRP یک سیستم مدولار است، که به دلیل نیاز به زیرسازی نسبت به منبع پلی اتیلنی هزینه بیشتری دارد. اما چون تانکر به صورت مخزن مدولار است و پنل ها را می توان بازکرد، حمل و نقل آن راحت تر است و در حجم بالای 30000 لیتر توصیه میشود. مخزن GRP پلاستیک های تقویت شده با الیاف می باشد که میتواند به عنوان عایق عمل کند. این مخازن را می توان در سطح زمین، سقف و یا داخل ساختمان نیز نصب کرد. از ویژگی های بارز آن دوام بالا، مقاومت در برابر یو وی و عملکرد عالی آن، مقاوم در برابر یخ زدگی، رشد جلبک می باشد. همچنین عناصر فلزی در مجاورت آب نیست، این مخازن را می توان برای افزایش ذخیره سازی گسترش داد. مخزنهای فایبر گلاس میتواند از رزینهایی نظیر پلی استر، وینیل استر، اپوکسیها ساخته میشود.
یک نوع رایج آنها پلی استر غیر اشباع میباشد. برای کاربرد مخازن در محیطهایی که مقاومت حرارتی و اسیدی نیاز باشد از این نوع مخازن استفاده میشود. این مخازن تحت آزمایشهای فیزیکی و شیمیایی متعدد قرار میگیرد. کنترل کارایی طولانی مدت، بررسی خواص مکانیکی و شیمیایی در واحد کنترل کیفی صورت میگیرد. آزمونهای این نوع مخزن ذخیره آب آتش نشانی بر اساس استانداردهای بین المللی نظیر ASTM، ISO و … صورت میگیرد. در شکل زیر نمونه ای از این پنل ها نشان داده شده است.
اهمیت تانکر ذخیره آب آتش نشانی
مخزن آب اطفاء حریق به حجم زیاد و پمپاش پر فشار نیاز دارد. مهار کننده گرداب (VI) نقش کلیدی برای جلوگیری از جذب هوا به سیستم و کاهش جریان میشود. مهار کننده های گرداب معمولا به لوله خروجی آب پمپاش شده نصب میشود.
«یکی از کاربردهای متداول مخازن ذخیره آب آتش نشانی حفاظت از آتش مراکز توزیع و سایر انبارهای بزرگ است. مخزن ذخیره آب آتش نشانی در سیستم های اطفاء حریق هنگامی که منبع آب شهری برای اطفاء حریق کافی نیست، استفاده میشوند.»
فرمول محاسبه حجم مخزن ذخیره آب آتش نشانی
برای محاسبه حجم تانکر آب آتش نشانی در ابتدا باید دبی موتور پمپاژ را از روی مشخصات فنی موتور بدست بیاوریم و بعد تعداد جعبه های آتش نشانی متصل مخزن را بدست می آوریم و بعد طبق فرمول زیر حجم مخزن دخیره آب آتش نشانی را محاسبه میکنیم.
E=10*M
E حجم کل مخزن .
10 میزان دبی موتور پمپاژ است که قرار داده اید.
M تعداد جعبه های آتش نشانی موجود در ساختمان است که به مخزن وصل میشوند.
محاسبه مخزن آب آتش نشانی بر اساس NFPA
بر اساس قوانین اطفاء حریق و استانداردهای NFPA مخزن آب آتشنشانی باید حجمی مناسب برای تامین حداقل 30 دقیقه دبی آب آتش نشانی را داشته باشد. نحوه محاسبه بر اساس تعداد جعبههای اطفا حریق درون ساختمان است. میزان دبی هر جعبه به طور متوسط 50 GPM معادل 200 لیتر آب آتشنشانی در دقیقه است. پس به طور متوسط برای هر جعبه آتشنشانی نصب شده درون ساختمان نیاز به حداقل 6 متر مکعب ظرفیت مخزن آب آتشنشانی است. البته ضریب اطمینان 1.2 نیز در نظر گرفته میشود.
محل نصب مخزن آتش نشانی
بهتر است محل نصب مخزن آتش نشانی در پشت بام خانه شما باشد زیرا در صورت قطعی برق، آب قطع نخواهد شد.البته برخی از شهروندان مخازن آتش نشانی را در زیرزمین نصب میکنند. باید در نظر گرفت استفاده مخازن در تاسیسات و زیر زمین اصولی نیست و با قطع شدن برق امکان پمپاژ آب جهت اطفاء حریق غیر ممکن خواهد شد. البته در صورت نصب مخزن آتش نشانی بر روی پشت بام بهتر است از مخزن آتش نشانی ضد جلبک یا مخزن آتش نشانی چندلایه استفاده کنید تا از جلبک زدن آب جلوگیری کنید.
قیمت مخزن آتش نشانی
تا به اینجا با مخزن آتش نشانی و نقش آن آشنا شدید. قیمت تانکر آتش نشانی وابسته به شرایط و عواملی از جمله قیمت روز ارز و قیمت روز مواد اولیه است و بنا بر بی ثباتی شرایط اقتصادی از قرار دادن هرگونه قیمت درون سایت معذور هستیم. جهت خرید مخزن آتش نشانی و یا دریافت قیمت روز، با شمارههای سایت در ارتباط باشید تا کارشناسان تیم مجرب مخرن وان به بهترین نحو شما را راهنمایی کنند. همچنین جهت مشاهده تمامی مخزن های تولید شده توسط مخزن وان وارد صفحه اصلی سایت شوید.